onsdag 23 juni 2010

Jonas Moström : Hjärtats mörker - Bokomdöme

Hjärtats mörker
Av Jonas Moström
Natur & Kultur 2008
Det här skulle ha kunnat vara en riktigt bra polisroman och pusseldeckare. Men Jonas Moström har tyvärr fallit i ett par fällor. Till att börja med känns boken uppbyggd efter skrivarkursernas normalstandard för deckarskrivande. Här finns produktplaceringar. Här finns den namngivna musiken i bilens CD-spelare. Här finns flera parallella handlingar varav några är familjedraman. Jag skulle bli förvånad om inte Jonas Moström gått en deckarskrivarkurs, speciellt eftersom en sådan dessutom finns med i handlingen.

Men det allvarligaste misstaget är direkt oärligt mot läsaren. Man får inte som Agatha Christie i Tio små negerpojkar skriva så att det är en omöjlighet att mördaren har begått det aktuella brottet. Visserligen har författaren placerat ut så många genomskinliga ledtrådar att man snabbt listar ut hur det hela gått till, men i nästa andetag låter han gärningsmannen själv spekulera om hur hemskt det är att en mördare går lös???

Detta är den tredje boken av hittills fem om Sundsvallspolisen Johan Axberg och hans vän läkaren Erik Jensen. Om författaren låter bli dessa fallgropar finns det mycket som är bra. Själva grundstoryn är spännande och figurerna blir ganska levande och intressanta. Med lite bättre gestaltning (allt behöver inte skrivas i klartext) kan denna serie av kriminalromaner hålla på ett tag till.

En kvinna hittas strypt i skogen av ett par lekande barn. Ledtrådarna är få och polisens utredning går i stå. Axberg och hans kollegor står handfallna. Samtidigt har hans vän läkaren stora äktenskapliga problem. De olika historierna vävs samman i en till slut ändå ganska intressant mix.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2