Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 19 maj 2011

Jan Mårtenson: Safari med döden - Bokomdöme

Safari med döden
Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2011
Jan Mårtenson har skrivit 59 böcker och detta är den 39:e med antikhandlaren Johan Kristian Homan i huvudrollen. Homan debuterade i Helgeandsmordet redan 1973. Då kunde man läsa att han var 45 år gammal. Med en enkel matematikoperation kan man då räkna ut att han nu borde ha nått den aktningsvärda åldern av 83. Men numera skriver författaren aldrig ut hans ålder, kanske ska han likt Kalle Anka vara evig, aldrig åldras. Och han har fortfarande samma katt, siamesen Cléo de Merode. Dessutom har han en längre tid haft en flickvän, den Julia Robertsliknande polisen Francine.

M a o när man läser en Homandeckare vet man vad man får. Huvudpersonen går på som vanligt i ullstrumporna. Han är egentligen lite obehaglig – extremt reaktionär, nästlar sig in överallt och anklagar andra människor för det ena och det andra. De 39 böckerna är nästan blåkopior av varandra, det är endast miljöerna som skiftar.

Denna gång är miljön Afrika. När Homan åker på safari lyfter boken. Beskrivningarna av hans safari och alla de afrikanska djuren är bokens behållning. Tyvärr blir det alltför kort. Sedan återgår boken till det invanda mönstret. Ingen tror på Homans teorier. Han löser brott med hjälp av sin katt och sin antikvitetsgranne Eric. Granntanten Ellen bakar kardemummakakor. Hauptbyråer nämns minst fem gånger. Polisvännen frossar i wienerbröd. Själv kverulerar han över allt som är nytt. Det var bättre förr. Ja allt är sig likt. En Jan Mårtensonfan blir inte besviken.

Homan får chansen att förverkliga en gammal barndomsdröm, att åka till Afrika. Han dras in i en komplicerad brottshärva som inkluderar vapenhandel, afrikanska diamanter och människoätande lejon. Med hjälp av ganska många tillfälligheter råkar han träffa alla inblandade i brottshärvan och kommer brottslingen på spåren. Mårtenson lägger ut ledtrådar till läsaren som kanske är allt för naiva, vilket gör att man tidigt utan problem vet det som polisen och Homan söker efter.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: