torsdag 10 november 2011

Anders Aspenberg: Mord är fegt! - Bokomdöme

Mord är fegt!
Av Anders Aspenberg
Megamanus 2011
ISBN 9789197961004, Inbunden, 324 sidor
Detta är Aspenbergs andra roman men jag har inte läst den första. Mord är fegt beskrivs som en kriminal- och kärleksroman. Det är svårt att spåra den etiketten i denna bok. Visserligen finns det en kriminalhistoria med mordförsök, kidnappning, prostitution och våldtäkter, men det är en ganska tunn sådan. Kärlekshistorian är likaledes ganska ointressant. Det är mer bordellverksamhet än verklig kärlek.

Lucy är en ung flicka som utnyttjas i av sin far och tvingas arbeta på bordell. Pappan är en ganska obehaglig typ som inte verkar bry sig om sin dotter nämnvärt. Lucy blir emellertid gravid efter en stund i bordellens garage. Hon föder barnet i USA, men barnet blir kidnappat av Lucys far. Den kriminalhistoria som finns fokuserar mest på sökandet efter kidnapparna och barnet. Trots att det är hiskeliga hemskheter som behandlas griper historian aldrig tag i mig. Därtill känns det alltför empatifritt.

De flesta figurer som befolkar boken har en eller annan koppling till prostitutionen, antingen som torsk eller som prostituerad. De sexuella anspelningarna är många och trovärdigheten urholkas med det. Det bästa med boken är att den är helt galen och handlingen hejdlöst förbryllande. Hela tiden. Men den humor som författaren presenterar leder inte till skratt, eftersom den gör mig lika konfys som resten. T ex finner man ett otal små rimmade verser i boken. Troligen skall de vara roliga men jag får mest associationer till julklappsrim.

Nåväl, det mesta löser sig och slutet blir alldeles sockersött ljuvligt. Författaren flaggar för en uppföljare. Då efterlyses litet mindre krumbukter och svängar och lite mer begriplig humor.

Betyg: 1 tomteluva

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3