torsdag 24 november 2011

Karin Wahlberg: Glasklart - Bokomdöme

Glasklart
Av Karin Wahlberg
Wahlström & Widstrand 2011
ISBN 9789146221234, Inbunden, 463 sidor
Karin Wahlberg har i år, liksom Anna Jansson, förlagt delar av handlingen i sin deckare till det småländska glasriket. Karin Wahlberg har till och med ordet glas med i titeln, och dessutom introducerar hon en ny kvinnlig läkare som heter Hilda Glas. Författaren, som själv är läkare, har gjort sig känd för att förlägga mycket av sina intriger i sjukhusmiljö. Det märks att hon kan sitt område, de avsnitten av hennes böcker är alltid intressanta.

I Glasklart presenteras tre parallella historier. När en maj-brasa tänds görs en makaber upptäckt. En kropp inne i brasan börjar brinna, mitt framför ögonen på polisen Claes Claesson som vi får träffa igen. Hans fru läkaren Veronika Lundberg återkommer också. Hon får en ny arbetskamrat, Doktor Glas. Den nya läkaren kommer över en gammal journal där det framkommer att hennes mor inte avlidit på det sättet som hon alltid har trott. Hon börjar forska i detta. Den tredje historien i boken handlar om en försvunnen kvinna, där polisen står mycket frågande. Men de fortsätter outtröttligt att följa minsta spår.

Att de tre historierna åtminstone på några punkter ska tangera varandra är oundvikligt i en kriminalroman av idag. Och naturligtvis är det så också här. Karin Wahlberg är duktig på att spinna spännande historier och hon skriver underhållande och i detta fall också lite folkbildande. Hon ger oss en initierad inblick i den småländska glasindustrin.

Det blir, som i så många böcker av idag, alldeles för dramatiskt på slutet. Jakter, gisslansituationer och annat våldsorienterat behövs inte för att en kriminalroman ska få en bra avslutning. Ofta tvärtom.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Kennet Ruona

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5