onsdag 6 februari 2013

Åke Sandahl: Kolja på djupt vatten - Bokomdöme

Kolja på djupt vatten
Av Åke Sandahl
Idus Förlag 2012
ISBN 9789187001321, Inbunden, 173 sidor
Boken klassificeras på omslaget som en kriminalkomedi. Och jovisst, intrigen är fyndig och rolig även om jag hade önskat mig lite större humoristiska utsvävningar. Det finns utrymme för det med det upplägg som författaren har.

Fredrik Kolja Larsson är en lodis som livnär sig på att samla pantflaskor. Han slinker in på en folkhögskola och tas av misstag för den nye vikarierande rektorn. Kolja håller god min och skapar en strategi för att kunna klara av jobbet. Han träffar en vacker rysk fiollärare som tyvärr blir mördad. Tillvaron blir svårare. Kolja känner sig jagad och riskerar att bli avslöjad. Han tar hjälp av sina uteliggarkompisar för att fånga mördaren.

Storyn håller inte riktigt ihop och det känns lite splittrat. Att boken är så kort tar bort möjligheten till djupare person- och miljöbeskrivningar. Bokens styrka är ändå det goda humöret och den rätt fyndiga historien. Men det är upplagt för ännu mer slapstickhumor som jag tyvärr saknar. Trots det får gärna Kolja dyka upp igen och lösa fler brott på sitt alldeles speciella vis.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2