onsdag 21 augusti 2013

Tage Åström: Den aningslöse - Bokomdöme


Den aningslöse; SSI Sektionen för särskilda insatser
Av Tage Åström
Bladh by Bladh 2013
ISBN 9789186603694, Inbunden, 416 sidor
Tage Åström hör till en av Sveriges mest välmeriterade och rutinerade poliser. Han har upplevt en turbulent tid där han anklagats för grovt mutbrott, men blivit frikänd från den anklagelsen. Han har ändå valt att sluta som polis och skriver numera manus bl a åt polisserien om Johan Falk.

Man kan därför inte anklaga honom för bristande kunskaper i polisarbetet. Han var chef för SSI, Sektionen för särskilda insatser. Det känns då inte konstigt att han förlagt sin handling just till den avdelningen. Där verkar chefen Simon Åslund. Han är en cynisk person som i den här romanen anlitar en informatör och infiltratör. För att få ut så mycket information som möjligt om ett narkotikasyndikat tvekar han inte att äventyra både informatörens och andras liv.

Poliserna i boken är huvudtaget ganska känslokalla. De låter ändamålen helga medlen och har ett språk som om det är verklighetsbaserat utan tvekan förskräcker gemene man. Men dialogen är ändå en av bokens svagheter. Den känns lite styltig och personerna får inte riktigt liv, varken av vad de säger eller av vad de gör.

Styrkan i boken är naturligtvis realismen. Att man känner att det här kan vara på riktigt. Som spänningsroman med underhållning som första mål är den alldeles utmärkt. Lite som en Johan Falkfilm. För att nå högre höjder behöver författaren utvecklas i skrivandets hantverk.

Betyg: 2 tomteluvor 


Foto: Dan Norrå

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2