Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 5 februari 2015

Cilla & Rolf Börjlind: Svart gryning - Bokomdöme

Svart gryning
Av Cilla & Rolf Börjlind
Norstedts 2014
ISBN 9789113059693, Inbunden, 425 sidor
Om man kunde blunda och läsa samtidigt skulle man alldeles säkert uppleva paret Börjlinds böcker som film. De använder sig lite av samma teknik i sitt skrivande som de gör i sitt omfattande manusproducerande. De ligger bakom de kritikerrosade TV-serierna Graven och Morden. Dessutom har de skrivit till 26 Beckfilmer. Imponerande.

Liksom i actionfilmer kastas läsaren mellan olika scener i snabba klipp, och dramatiken är uppbyggd med ett stort antal cliffhangers. Det är flera deckarförfattare i Sverige som har samma bakgrund, men Börjlinds tillhör de skickligaste på den här tekniken.

Bokens upptakt är hemsk. Det ofattbara och otänkbara inträffar. Treårige Emelie lämnas ensam i sandlådan för ett kort ögonblick. Stunden därefter hittas hon med avvriden nacke. Tanken går nästan inte att tänka. Kort tid därefter hittas en sjuårig pojke som mördats på samma sätt.

Våld mot barn var förr tabu att skriva om, men har på senare tid blivit allt vanligare. Det gör alltid intrigen extra hemsk och dåden extra avskyvärda. Som läsare vill man bara värja sig.

Olivia Rönning är återigen huvudperson. Hon har fått en polistjänst i Höganäs och jagar mördaren tillsammans med Rikskrims Mette Olsäter. Naturligtvis dyker den före detta polisen och uteliggaren Tom Stilton upp igen. Ett av hans gamla fall, som är ouppklarat, visar sig ha kopplingar till barnamorden.


Författarna berättar historien med ett bildmässigt tempo och skapar ständigt nya spänningsmoment. De är skickliga på att få läsaren att vägra lämna läsandet. Bladvändare kallas det visst.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: