Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 5 februari 2015

Lars Wilderäng: Stjärnklart - Bokomdöme

Stjärnklart
Av Lars Wilderäng
Massolit Förlag 2014
ISBN 9789187135910, Inbunden, 404 sidor
Lars Wilderäng börjar med denna titel på en ny serie efter att tidigare ha givit ut Midvintermörker och Midsommargryning. Han tar som vanligt ett stort grepp på framtiden och på mänsklighetens utveckling, vara eller inte vara. Han är lite av en katastrofförfattare. Den framtid han målar upp är inte alltid så angenäm eller efterlängtad. Man läser därför med mycket skräckblandad förtjusning och tankeställarna är många.

Världens elektronik drabbas av en epidemi. Mobiltelefoner slås ut. Bilarna stannar. All logistik upphör att fungera. Hyllorna gapar därför tomma i butikerna. Flygplan störtar. Allt detta skapar i sin tur ett laglöst samhälle som i en eskalerande takt nalkas sin egen undergång.

Det är få personer som förstår vad som är på väg att hända. Därför är det ont om traditionella hjältar i boken, där finns mest egoistiska människor som kortsiktigt försöker värna om sitt. Så som det kanske skulle kunna bli om detta vore verklighet. En skrämmande tanke som Lars Wilderäng planterar. Han sår lite hopp, men inte mycket.

Det är skickligt konstruerat av författaren. Han lyckas med konststycket att ge scenariot trovärdighet, annars kunde detta lätt ha blivit tramsigt och fånigt. Berättandet alternerar mellan olika personer. Den förnuftige militären, den våldsamme och korrupta polisen, politikern, bonden och programmeraren som upptäcker vad som är på gång. Likt en TV-serie växlar scenerna. Naturligtvis är filmrättigheterna redan sålda.

I sommar kommer det en uppföljare, Stjärnfall, där vi får veta hur det gick sedan. För Wilderängfansen, sådana finns det ganska många, är tiden dit enerverande lång.


Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Ulrica Wilderäng

Inga kommentarer: