Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 5 februari 2015

Ida Linde: Norrut åker man för att dö -Bokomdöme

Norrut åker man för att dö
Av Ida Linde
Norstedts 2014
ISBN 9789113059501, Inbunden, 201 sidor
En roman om brott. Kanske. Eller en roman om döden. Kanske. Eller om Norrland. Livet i Norrland, eller döden?

Upptakten är hemsk. Ett ungt par åker runt i en bil och skjuter ihjäl ett antal helt oskyldiga personer. Utan egentlig anledning. Ett till synes meningslöst våld.

Boken beskriver ringarna på vattnet som skapas av de bestialiska morden och vad som åstadkom dem. Hur gärningsmännen blev som de blev. Hur anhöriga och vänner påverkas av de bestialiska brotten. Författaren hittar de mest oanade konsekvenser av skotten som aldrig borde ha avlossats.
Dessutom beskriver hon hur personerna i boken förhåller sig till döden, både till sin egen och till den som drabbar offren. Många av de olika intrigerna cirkulerar kring det.

Ida Linde berättar sin historia med ett rent poetiskt språk. Vissa meningar vill man vrida och vända på för att utforska vad hon egentligen menar. En del stycken i boken är dessutom som poesi med kortfattade meningsbyggnader, för att i nästa moment bytas mot långa stycken som tycks sakna ände. Inget i boken visar sig när man läser vidare vara det man först trodde.


Boken är kort och det är befriande. Inte för att det är dåligt, utan för att det inte behövs mer för att gestalta den historia författaren vill berätta. Varför använda sig av utfyllnad och av en mängd onödiga ord om man inte behöver. Det gör så många andra.

Betyg: 4 tomteluvor


Foto: Magnus Liam Karlsson

Inga kommentarer: