Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 6 februari 2015

Dag Öhrlund: Besökaren - Bokomdöme

Besökaren
Av Dag Öhrlund
Bokfabriken 2014
ISBN 9789187301469, Inbunden, 495 sidor
Dag Öhrlund känner vi bäst genom hans romaner om psykopaten Christopher Silfverbielke och den hårdföre polisen Jacob Colt, som han skrivit tillsammans med Dan Buthler. Men han har också skrivit böcker på egen hand, bl a Till minne av Charlie K. Det som kännetecknar dessa böcker är främst ett högt tempo med mycket action.

Besökaren är annorlunda. Det är en mer psykologisk och relationsrelaterad berättelse på flera plan. Tristan Heckscher är författare med en stor succé bakom sig. Han håller nu på med efterföljaren när han kontaktas av en ung kvinna. Hon tränger sig på och han kan inte värja sig. Är hon uppriktigt förälskad eller är hon en stalker?

Ett problem är att Tristan är lyckligt gift med Ann. De har det ändå besvärligt eftersom de har en son som är mycket sjuk och behöver ständig vård och passning. Detta inkräktar på Tristans skrivande och relationen med frun utsätts för hårda påfrestningar. Han flyr till en skrivarstuga.

En äldre polis, Ewert Truut, är granne med Tristan på Österlen där hans tillflyktsort är belägen. Ewert får ett makabert brott att utreda. Ett avhugget huvud hittas i en rondell. Han är stressad av att försöka lösa brottet innan den stundande pensionen.

Romanens styrka är att de olika berättelserna får ta ordentlig plats var för sig, även om Tristans skrivarvånda känns som huvudspåret. Men problemen med att ha en son som kräver omfattande vård ges också tillräckligt med utrymme för att man ska engagera sig. Och även polisens mordutredning blir spännande eftersom den varvas på ett skickligt sätt med berättelsen om Tristan och hans familj.

Tristan är förresten lite rädd för en litteraturkritiker vars efternamn är Scherman, samma som mitt. Jag finner dock inga andra likheter med honom, men det kanske beror på vem man frågar.
Överhuvudtaget finns här en hel del humor mitt i allvaret, främst i beskrivningen av Ewert Truut.

Trots att Dag Öhrlund denna gång inte har skrivit ett utpräglat actionäventyr blir det ändå mycket spännande. På alla plan. Mordutredning, ev. stalking och relationsdramat berör och intresserar mig ordentligt. Det här är Dag Öhrlund på hög nivå, han visar verkligen att han har en stor mångfald i sitt skrivande.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer: