Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 19 mars 2016

Carina Bergfeldt: Fotografiet - Bokomdöme

Fotografiet
Av Carina Bergfeldt
Bookmark Förlag 2015
ISBN 9789187441370, Inbunden, 336 sidor

Det är inte bara Kristina Appelqvist som har förlagt sina kriminalromaner i Skövde. Carina Bergfeldt skriver även om denna västgötastad. Hennes huvudfigurer är polisassistenten Anna Eiler och journalisten Julia Almliden. Denna bok är den andra i serien, den första hette Fadersmord.

Anna och Julia är vänner, men inte alltid sams eller på samma våglängd. Dels pga. personliga skiljaktigheter men också för att deras båda yrken ibland har olika fokus. Överhuvudtaget får deras respektive privatliv stor plats i boken. Och det är intressanta relationer de lever i. Julia har en försvunnen pappa som spökar under hela boken eftersom en annan man försvinner i staden. Det är omöjligt att inte dra paralleller. Anna har en relation med en gift polis, ett förhållande som hotar att förgöra henne, Dessa båda historier är lika väl beskrivna och intressanta som kriminalintrigen. Persongestaltningarna är mycket välgjorda vilket får karaktärerna levande.

En gift företagare försvinner. Hans fru vaknar på morgonen och han har inte kommit hem efter en kväll med några vänner. Mannen hittas styckmördad och det visar sig att han inte har ett helt fläckfritt liv bakom sig. Samtidigt hittas en annan kropp, på samma plats. Kan det vara Julias sedan tidigare försvunna pappa?

Utredningen är svår och leder polisen utomlands, till Vietnam. Där finner Anna mycket obehagliga uppgifter som så småningom leder fallet framåt. Beskrivningen av vad som skett i Asien är obehaglig men väl berättad. Att författaren i sin roll som journalist skrivit prisade reportageböcker märks.

Samtidigt som det är en psykologisk kriminal- och relationsroman är det en traditionell pusseldeckare. Carina Bergfeldt planterar ledtrådar som gör att den skicklige och rutinerade deckarförfattaren kan lista ut vem som är mördaren.

Det är smart konstruerat, väl gestaltat och spännande skrivet. Jag önskar mig fler böcker av Carina Bergfeldt.

Betyg: 4 tomteluvor  Inga kommentarer: