tisdag 1 mars 2016

Novellantologi: I skuldens skugga - Bokomdöme

I skuldens skugga
Novellantologi av Susanne Ahlenius, Ida Axelsson, Birgitta Backlund, Mattias Boström, Arne Dahl, EL Dezmin, Thomas Erikson, Victor Estby, Lina Forss, Christina Granbom, Varg Gyllander, Frida Andersson Johansson, Antina Juntunen, Nina Larsdotter, Mikael Köhler Larsson, Anne Liljeroth, Linda Olsson, Conny Palmkvist, Ebba Range, Viveca Sten, Christina Stielli, Lars Wilderäng, Daniel Wångsten, Viktor Åkerblom
litetförlag 2015
ISBN 9789187548611, Pocket, 327 sidor
Köp den här boken. Hela överskottet går till stiftelsen Min Stora Dag, som jobbar för att uppfylla allvarligt sjuka barns önskningar. Man kan också SMS:a DAG till 72980 så skänker man 50 kronor till projektet. Det gjorde naturligtvis jag eftersom jag fick boken gratis för att skriva om den.

Det är nu inte den enda anledningen till att köpa denna pocket för en spottstyver. Den innehåller 24 välskrivna korta noveller som med sin bredd och sin omväxling ger en fantastisk läsupplevelse. Jag har alltid uppskattat noveller, speciellt de korta som ställer extra stora krav på författaren. Det är mycket som ska rymmas på några få sidor, och dessutom förväntar sig läsaren en överraskande avslutning. I skuldens skugga levererar. En perfekt T-bane eller bussbok där man kan sluka en novell mellan ett par hållplatser.

Författarna är både kända och okända. Många har valt att använda sig av ett kriminaltema, men långt ifrån alla. Som titeln antyder handlar det om skuld. En stor känsla som kan rymmas i många historier och varianter.

Initiativtagare är Nina Larsdotter, författare och förläggare på litetförlag. Det är bara att ta av sig hatten för både initiativ och genomförande. Man får hoppas att även läsarna upptäcker den här pärlan och på det viset bidrar till ett gott ändamål.

Några noveller fastnade jag extra mycket för. Mattias Boströms Detektiven som vände åter som är Sherlock Holmes egen skildring av vad som hände efter Reichenbachfallet. Fyndigt skriven med en gnutta humor. Conny Palmkvists Låglandet är en hjärtnypande historia om fyra pojkar i begynnande pubertet som sommarjobbar. Victor Estbys historia Satt i skuld handlar om just det, men också om det stora sveket.

Det blir ändå lite orättvist att nämna några av novellerna. Jag hade stor glädje av samtliga. Det överraskade mig verkligen att det genomgående var så hög kvalitet på bidragen. Ännu en gång: Köp boken! Nu!

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2