Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 18 mars 2016

Arne Dahl: Utmarker

Utmarker
Av Arne Dahl
Albert Bonniers Förlag 2016
ISBN 9789100154974, Inbunden, 355 sidor
Vi förknippar Arne Dahl med serierna om A-gruppen (filmade av SVT) och Opcop. Båda romansviterna innehåller stora poliskollektiv och har oftast stora internationella brottsförgreningar. Dessutom brukar brotten vara extremt komplicerade, med många sidospår, och därför ytterst svåra att lösa. Kraven på poliserna är stora och böckerna har varit i tegelstensformat.

Men nu har författaren valt att göra, om inte en helomvändning, så i alla fall att skriva något nästan helt motsatt. Boken har ett mer hanterligt sidformat. Allt tilldrar sig i Sverige utan större internationella kopplingar och förvecklingar. Poliserna i huvudrollen är i princip bara två. Det som Arne Dahl inte kan undvika är att konstruera intriger som flyger och far åt olika håll. Inget är vad det synes vara. Det är extremt omöjligt att gissa vad som döljer sig bakom närmaste hörn. När författaren nu har förenklat mycket av ramverket så kanske även intrigen hade tjänat på att vara mer rättfram.

Arne Dahl (pseudonym för Jan Arnald) tillhör ändå de mest skickliga thrillerförfattarna i landet. Han kan skapa spänning med små medel, hans språk flyter på och är både komplicerat och lättläst på samma gång. De oväntade vändningarna i handlingen gör att det är svårt att avsluta boken innan sista sidan är läst.

Polisen Sam Berger tror att en seriemördare härjar i Stockholm, men han får inte medhåll av sina chefer. Det finns inga kroppar, alltså inga mord. Sam och hans kollegor spanar upp den mystiska Nathalie Fredén som visar sig ha insikter i fallet som vänder allt upp och ned. De förmodade brotten har eventuellt förgreningar bakåt till Sams barndom, och även Nathalies, vem hon nu egentligen är?

Det är svårt att tycka illa om Arne Dahls böcker. De är så infernaliskt spännande och välskrivna. Jämfört med de tidigare saknar jag dock den humor jag vet att författaren besitter. Och de olika krumbukterna i intrigen kanske är några för många. Men läs den ändå, och bli oundvikligen fast.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Sara Arnald

Inga kommentarer: