Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 7 mars 2016

Sara Lövestam: Önska kostar ingenting - Bokomdöme

Önska kostar ingenting
Av Sara Lövestam
Piratförlaget 2015
ISBN 9789164204790, Inbunden, 357 sidor

2015 års bästa deckardebutant, Sara Lövestam, skrev två böcker under det året. Detta är uppföljaren till Sanning med modifikation (mitt omdöme). Läsarna får återigen träffa en av kriminallitteraturens mest intressanta huvudpersoner, en illegal iransk invandrare som kallar sig Kouplan. Han är en komplex figur som lever på små inkomster från sporadiska underbetalda svartjobb. Han har fått en idé om att arbeta som privatdetektiv. Men eftersom han har kontoret på gatan och varken kunskaper eller resurser blir det inte många uppdrag.

Det första uppdraget i den förra boken avlöses nu av ett nytt. Han hör av slump ett kvinnligt borgarråd tala i telefon om att hon har blivit bedragen av sin älskarinna som lurat henne på nästan en kvarts miljon kronor. Kouplan som står och letar tomburkar i en papperskorg erbjuder sina tjänster. Han är ju privatdetektiv.

Borgarrådet som heter Jenny Svärd låter sig övertalas och anlitar honom. Den enda resurs han har är sin intelligens och sin streetsmartness. Trots det fattar han allt som oftast fel beslut och hamnar i knipa gång efter annan. Han löser uppdraget, men kanske inte på det sätt som hans uppdragsgivare har tänkt sig. Kouplan hamnar hela tiden i konflikter och är osäker på hur han ska ta sig ur dem. Marken gungar under honom och han är inte ens säker på sitt eget kön.

Kouplan är ändå en av de mest uppfriskande detektiver som dykt upp i genren de senaste åren. Med humor, tur och uppfinningsrikedom tar han sig hela tiden framåt i utredningen. Som läsare vet man aldrig vad som väntar runt hörnet, intrigen är så full av överraskningar vilket gör både Kouplan och läsarna förbryllade.

Sara Lövestam skriver om sådant hon kan. Hon arbetar bl a som lärare i svenska för invandrare och har därifrån många kunskaper om flyktingar. Författaren använder dem på ett underhållande och samtidigt informativt sätt. Brotten i hennes böcker är inte alltid så grova, vilket är sympatiskt. För att skriva en bra kriminalroman krävs inga spektakulära blodiga mord. Det räcker så gott med ett fint språk, en bra intrig, ett eget anslag och en alldeles förtjusande detektiv.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer: