Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 16 mars 2016

Dan Nilsson: Bevakaren - Bokomdöme

Bevakaren
Av Dan Nilsson
Hoi Förlag 2015
ISBN 9789175579962, Inbunden, 319 sidor

Journalisten och manusförfattaren Dan Nilsson debuterar med en spänningsroman om prostitution och Internet, en kombination som givetvis är som klippt och skuren att hamna utanför lagen och ske i allra största hemlighet och tystnad.

Katarina och hennes sambo Jonas gör nattvandringar i Stockholm för att kartlägga verksamheten med prostituerade och deras kunder. Främst är det Jonas som offrar i princip hela sitt liv på denna uppgift. Efter en nattvandring försvinner han, han kommer helt enkelt inte hem. Katarina tycker inte att hennes anmälan tas på allvar av polisen och börjar själv söka efter honom.

Under efterforskningarna får hon kontakt med diverse skumma element. En av dessa, Niklas, har inte lyckats bli polis och bedriver nu egna privata undersökningar, även de bland de prostituerade. Han leker polis och har till och med skaffat sig ett falskt polis-ID. Han erbjuder Katarina sina tjänster, men hon tvekar eftersom Niklas är en osedvanligt osympatisk person. Men han är påträngande och vet mer än man kan tänka sig. Han går under namnet Bevakaren, och är internetguru. Han hittar saker på nätet som gör att Katarina finner att hon inte vet allt om sin sambo, många okända uppgifter kommer fram under sökandet.

Det är ett stort och angeläget ämne författaren har tagit tag i. Men karaktärerna i boken är ganska karikerade, det känns som om man träffat dem förut, i diverse andra böcker. Det gör att själva huvudfrågan kommer i andra hand och personerna i första. Det hade krävts en bättre gestaltning för att det skulle ha fungerat. Men prostitution i allmänhet och på Internet i synnerhet förtjänar att skrivas fler böcker om. Varför inte av Dan Nilsson?

Betyg: 2 tomteluvor  

Inga kommentarer: