Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 24 augusti 2016

Crimetime Gotland

Succé trots sämre väder
förväntansfull bloggare

Förra året arrangerades det första Crimetime Gotland. Det blev en formidabel succé. Många författare och framförallt många besökare, mycket tack vare det högsommarväder som Gotland visade upp. När nu deckarfestivalen skulle komma igen var det många som var lite skeptiska. Andra gången är alltid svårast och skulle verkligen vädergudarna vara lika vänliga. Det var de inte.
Crimetimeflaggat över hela Visby
Men det hindrade inte 65 författare och tusentals besökare att vallfärda till Visby för att umgås, lyssna och bli inspirerade under fyra härliga dagar. Crimetime Gotland har kommit för att stanna. De c:a 150 programpunkterna var mycket välbesökta och uppskattade. Förutom författarsamtal bjöds det på skrivarskola, stadsvandringar, bussutflykter med Anna Jansson, Marie Jungstedt och Håkan Östlundh, författaruppläsningar, brottsplatsundersökningar, författarmiddagar, quiz, afternoon tea, prisutdelningar och en barnscen.
Gotlandsförfattarna Håkan Östlundh, Marie Jungstedt, Anna Jansson och Marianne Cedervall i samtal med Thomas Zielinski och Carina Nunstedt
Trots vädret, som inte alls var  förskräckligt, var många seminarier fullsatta. Jag höll själv i ett som handlade om varför det är så tacksamt att skriva om psykopater. Panelen bestod av Dag Öhrlund, Christina Granbom och Thomas Erikson. Tack och lov regnade det inte då eftersom det blev fullsatt, och åhörarna tvingades stå utomhus i fyrdubbla led. Visserligen var det den minsta lokalen, men ändå. Lördagen var dessutom solig rakt igenom, om än inte 30 grader varmt som 2015.
Jens Lapidus signerar
Utländska stjärnor hade också hittat till Visby; britterna Peter Robinson och Sharon Bolton, amerikanskan Elisabeth Hand, norrmännen Jörn Lier Horst och Ingar Johnsrud samt från Danmark, Lone Theils och Thomas Rydahl.
Magnus Utvik pratar med Thomas Rydahl, Tove Alsterdal, Anders de la Motte och Jörn Lier Horst
En av de bästa sakerna med seminarierna är att de inte bara är bokpresentationer med vidhängande marknadsföring, utan istället handlar om olika ämnen och har flera författare i panelen. Som deckarkungar/drottningar, motiv, research, skräck, pristagare, deckarduos m fl.
Bokbussen där författarna hade högläsning
Det allra mest uppskattade jag lyssnade på var ett seminarium om deckarkungar lett av författarinnan Tove Alsterdal. I panelen satt tre potentiella kungar; Christoffer Carlsson, Arne Dahl och Håkan Nesser. De lyckades under 45 minuter blanda allvar och humor på ett sätt som fick publiken att jubla. Även programpunkten som mindes Henning Mankells livsverk var fantastiskt att lyssna på.
Christoffer Carlsson & Joakim Zander
Festivalgeneralen Carina Nunstedt avslutade Crimtetime Gotland med att dela ut Specsavers specialpriser. Årets deckardebutpris fick Mariette Lindstein förSekten på Dimön. Årets barndeckare (eller snarare serie) tilldelades Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson för PAX-serien. Omröstningen om årets deckarförfattare slutade med att Emelie Schepp fick det priset. Till sist under en stående ovation fick Maj Sjöwall hederspriset för en banbrytande gärning inom svensk kriminallitteratur. På frågan om hon hade något råd till dagens unga författare svarade hon: Lär er skriva!
Maj Sjöwall prisas
Alla deckarintresserade hade då fått sina lystmäten tillfredsställda, författarna hade på nära håll fått träffa och prata med sina läsare. Leenden var många, skratten höga. Lite sittfläsk och ömma fotsulor får man räkna med på vägen, vad gör det? Men varför läsa det här? Åk till Crimetime Gotland 2017 och upplev allt på plats! Du blir inte besviken!
Lasse-Majas skapare Martin Widmark underhåller barnen

Inga kommentarer: