Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 23 augusti 2016

Lisa Bjurwald: Tills bara aska återstår - Bokomdöme

Tills bara aska återstår
Av Lisa Bjurwald
Bladh by Bladh 2016
ISBN 9789188429001, Inbunden, 284 sidor

När Lisa Bjurwald nu begår skönlitterär debut gör hon det med tre prisade reportageböcker om Europas extremhöger bakom sig. Det gör att hon verkar stå på säker mark med denna thriller om Rebecka Born.

Vi får möta Rebecka när hon som specialpolis får sitt första fall inom SSH, Sektionen för särskilda hot. Hon får till uppdrag att utreda morden på två unga kvinnor som hittats stympade och brända vid Klarälven.

Rebecka tvingas konfrontera sin barndom genom hennes släktgård Ulfsby, där det nu är flyktingboende. Hon har traumatiska minnen från den tiden som nu hemsöker henne. Samtidigt leder utredningen henne närmare ockulta voodookrafter. Hon måste också möta lokalbefolkningens rasism och fördomar, inte minst inom poliskåren.

Men egentligen handlar det om traficking med unga nigerianska flickor. Ett ämne som inte har varit helt ovanligt på senare år inom kriminallitteraturen. Men denna författare gör det bättre än de flesta. Hon lyckas förmedla det otäcka, flickornas förtvivlan och orsakerna bakom att de hamnat i Sverige. Det märks att Lisa Bjurwald är både engagerad och initierad.

Boken är absolut ett debattinlägg. Författaren har ett budskap som är känslosamt framfört och det gör den bättre än de flesta böcker jag läst i ämnet. Karaktärerna är väl gestaltade och värmlandsmiljöerna är färgstarkt målade. Hon har trots det allvarliga ämnet skapat en intrig som är gastkramande även om det ibland blir överdrivet dramatiskt.

Enligt bokens omslag är detta den första boken om Rebecka Born. Det ska alltså bli fler och det har jag ingenting att invända emot.


Betyg: 4 tomteluvor  

1 kommentar:

Lisa Bjurwald sa...

Wow! Det är en ära att bli läst - och så positivt recenserad - av Dig herr Scherman. Nu behöver jag inte läsa några fler recensioner av boken, skönt :-D