Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 6 augusti 2016

Sofie Sarenbrant: Tiggaren - Bokomdöme

Tiggaren
Av Sofie Sarenbrant
Bookmark 2016
ISBN 9789188171092, Inbunden, 390 sidor

Sofie Sarenbrant tillhör nu de mer etablerade kriminalförfattarna i landet. Hon har skrivit sju deckare varav de fem senaste om kriminalinspektör Emma Sköld.

Även om man kan läsa hennes böcker fristående mår de mycket bättre av att bli lästa i ordning. Det finns många kopplingar till tidigare böcker i dem, inte minst i denna. De som minns hur förra boken slutade kommer ihåg att huvudpersonen blev mördad genom att bli kvävd med en kudde. Därför har nu Sarenbrant brottats med att använda en död polis i handlingen och det lyckas hon bra med.

Författaren har på det hela taget utvecklats under sin skrivarkarriär. Jag var inte nämnvärt imponerad av hennes debut, men sakta men säkert har hon lärt sig hantverket och dessutom skapat sig en egen stil. Serien om Emma Sköld innehåller många överraskande moment och oanade riktningsförändringar i handlingen.

Det här är utan tvivel hennes bästa bok så här långt. Det beror främst på att hon har en infernaliskt väl konstruerad intrig att luta sig emot. Även om läsaren snart har klart för sig vilka som är onda och goda tappar inte romanen i spänning. Själva jakten på brottslingen, som man verkligen vill ska åka dit, blir det som gör att man skyndar mot upplösningen.

Sarenbrant skriver ett kontrakt med läsaren att detta är en sannolik historia. Vare sig den är det eller inte skriver man ändå under.

Seriemord på tiggare i Stockholm är det centrala brottet som författaren skriver om. Sarenbrant sätter namn på tiggarna vilket gör att problemet kryper närmare. Det blir ytterligare åskådliggjort.

Den här fem böcker långa berättelsen om Emma Sköld och hennes familj är nu avslutad. Om hon återvänder i någon ny bok återstår att se, i sådana fall blir det i en helt ny historia. Det ska bli spännande att se.

Betyg: 4 tomteluvor  Inga kommentarer: