Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 31 augusti 2016

Marianne Cedervall: Låt det som varit vila - Bokomdöme

Låt det som varit vila
Av Marianne Cedervall
Lind & Co 2016
ISBN 9789174616132, Inbunden, 302 sidor

Nu har det blivit dags för den andra boken i serien om de två pensionärerna Anki Karlsson och Tryggve Fridman. Anki har flyttat till Mullvalds på Gotland och sköter där om sina två islandshästar. Tryggve är hennes granne och pensionerad kriminalkommissarie. När de först träffades i den förra boken, Av skuggor märkt, var det med ömsesidig misstro. Numera har de blivit vänner och dessutom hamnar de med nöje mitt i mordhistorier där de gärna lägger näsan i blöt.

Det ska sägas direkt; här förekommer mycket lite våld, inga biljakter och inga direkta actionscener alls. Förutom några små trevliga mord då. Det är klart att det inte går att skriva deckare utan brott. Maximalt två mord kan man kanske ha i en feelgooddeckare där tonvikten snarare ligger på karaktärer, miljö och eventuellt några kulturella aktiviteter.

Kulturen i denna bok består av Gotlands tryffelfestival i november. Deltagarna får med hjälp av guider leta tryffel för att därefter bjudas på en lyxmåltid där den funna tryffeln ingår i alla rätter. Själva miljön är som upplagd för lite trivsam mystik och kanske lite ond bråd död.

En av de fjorton gästerna faller ihop under middagen, mördad. Allt tyder på förgiftning. Polisen får något att bita i, men Tryggve och Anki kan inte låta bli att starta en egen utredning. Naturligtvis är det inte så hälsosamt, de utsätter sig själva och andra för fara.

Tryggve och Anki är karaktärer som har kommit för att stanna. Den här typen av gammaldags landsbygdsdeckare med drag av Miss Marple, Maria Lang och HK Rönblom kommer med all säkerhet att finna sina läsare bland dem som minns dem. Och även bland dem som tycker sig dränkta av blod, våld och action.

En ganska underbar bagatell egentligen.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Mia Carlsson

Inga kommentarer: