Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 23 augusti 2017

Anna Tell: Fyra dagar i Kabul - BokomdömeFyra dagar i Kabul

Av Anna Tell

Wahlström & Widstrand 2017
ISBN 9789146233640, Inbunden, 347 sidor

Det här är ett år med många skickliga debutanter. Anna Tell är en av dem. Hon är kriminalkommissarie men har också lång erfarenhet från Försvarsmakten där hon har deltagit i operativt arbete, även utomlands. Att skriva om sådant man känner till är en bra regel och den har författaren följt. Hon har producerat en internationell thriller med handlingen förlagd till Afghanistan.

Det är ju ett land som i allra högsta grad är aktuellt i dessa dagar. Hur säkert är Afghanistan egentligen? Att döma av denna bok är det inte ett förstahandsval som semestermål.

Amanda Lund är förhandlare, en av de bästa. Två svenska diplomater misstänks ha kidnappats i Kabul och hon får i uppdrag att lokalisera dem och kidnapparna. Samtidigt stundar ett afghanskt statsbesök i Sverige. Det är politiskt och diplomatiskt känsligt hur Amanda hanterar sin uppgift. Regeringen mörkar kidnappningen och samtidigt har Amanda samarbetssvårigheter med ambassadören i Kabul. Hon känner sig motarbetad. Av vem? Och varför? Det är ont om tid. Amanda Lund är en duglig person, men har samtidigt problem på hemmaplan som hon försöker lösa.

Att det är spännande är en rejäl underdrift. Anna Tell hanterar skickligt spänningsmomenten, både actionscenerna och den krypande känslan av att något värre nalkas. Det är en intressant miljö hon beskriver, även om den inte dominerar berättelsen. Fokus är mest på den dramatiska intrigen. De rafflande scenerna avlöser varandra.

Det har under de senaste månaderna utgivits flera internationella thrillers skrivna av svenska författare. En trend? Den här är i alla händelser den mest intensivt berättade.

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Helén Karlsson
 

Inga kommentarer: