tisdag 22 augusti 2017

Björn Hellberg: Likspett - Bokomdöme



Likspett

Av Björn Hellberg

Lind & Co 2017
ISBN 9789174619348, Inbunden, 303 sidor

Dags för den tjugofjärde deckaren om Sten Wall i den fiktiva Staden, en plats som är förvillande lik Hellbergs eget Laholm. Ett antal andra kriminalromaner och runt 25 fackböcker om tennis gör Björn Hellberg till en av landets flitigaste författare,

Och ta mig tusan, har han lyckats bättre än vanligt. Det är lätt att en serie går i stå när antalet titlar stiger. På senare år tycker jag att författaren har tappat lite fokus och skärpa, med denna bok har han återvänt till de spänstiga berättelser som han skrev i början av karriären. Aktuella och brännande ämnen har han aldrig skyggat för.

Likspett är ett redskap som man förr använde för att sticka ner i marken för att lokalisera gravar. Allt i avsikt att försöka undvika att begrava flera personer på samma ställe. Nu använder författaren ett sådant som mordverktyg, mig veterligen för första gången i litteraturen.

Personer i Staden med anknytning till Cykelklubben Hök drabbas av brott. Är det någon cykelhatare i farten? Samtidigt dyker clowner upp lite här och där och skrämmer slag på folk. Det finns vissa samband och Sten Wall och hans arbetskamrater får mycket att utreda.

Björn Hellberg lutar sig som vanligt säkert mot sitt varierade språk. Denna gång har han lyckats med att få de olika karaktärerna att tala på olika sätt – istället, som det ibland varit fallet, för att alla låter som just Björn Hellberg.

Den folkkäre författaren lär inte bli mindre omtyckt när han skriver böcker som denna. Landets mest signeringsvillige får nog också förbereda sig med fler pennor inför hösten.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto PeO Persson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2