Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 12 november 2012

Buthler & Öhrlund: Återvändaren - Bokomdöme

Återvändaren
Av Dan Buthler & Dag Öhrlund
Massolit Förlag 2012
ISBN 9789186649814, Inbunden, 427 sidor
När författarparet Buthler och Öhrlund skriver om Christopher Silfverbielke har de fått en stor läsarskara. Silfverbielke är psykopat, massmördare, rasist, sadist, våldtäktsman och en av de mest obehagliga personer man kan hitta i litteraturen. När han någon gång låter framskymta en mänsklig tanke trycker han snabbt tillbaka den i sitt undermedvetna.

Polisen som jagar psykopaten har vi läst om i fler böcker. Kommissarie Jacob Colt gör sitt yttersta för att få fast Silfverbielke. Colt är en bra polis, men han har stora problem med sitt privatliv. Vem ska han ge sin kärlek, sin hustru eller kollegan Linda?

Det här är författarparet Buthler & Öhrlunds sjunde kriminalroman tillsammans, och samtidigt den tredje om Christopher Silfverbielke. I de tre böckerna får brottslingen mer sidutrymme, han får bli huvudpersonen. Det är med stigande spänning och stor avsky man läser om hans ohyggliga framfart. Han drar sig t e x inte för att mörda en tämligen oskyldig kvinna på IKEA som misshagar honom. Som rättrådig läsare vill man inte annat än att han ska fastna i lagens garn. Men eftersom det kommer en fortsättning i vår, Uppgörelsen, avslöjar jag inte för mycket om jag berättar att historien inte tar slut i och med denna bok.

De två författarna är mycket skickliga på actionskildringar, brott och beskrivningar av våldsdåd. De förmår på bästa sätt skapa den spänning som krävs för att den här typen av böcker ska bli läsvärda och intressanta. Relationsbeskrivningarna som förekommer mellan de dramatiska scenerna är inte lika klockrena. Där finns det en del att arbeta med, främst i gestaltningarna av kvinnor. En hel del bitter samhällskritik får också plats i intrigen.

Men det är ändå så att man knappt kan vänta till våren för att få veta hur Silfverbielke ska straffas. För det ska han väl…..eller?

Betyg: 3 tomteluvor    

Foto:  Knut Koivisto

Inga kommentarer: