torsdag 22 oktober 2020

Björn Rietz: En perfekt affär - Bokomdöme

 

En perfekt affär

Av Björn Rietz

Kaunitz-Olsson 2020

ISBN 9789189015210, Inbunden, 499 sidor

 

Skaran av välskrivande debutanter bara växer. Björn Rietz har skrivit en finans- och samhällsthriller där de inblandade personerna inledningsvis egentligen bara begår moraliska brott.

Boken är lång, kanske för lång, och det tar en stund för den som vill ha kriminalhistorier innan de verkliga brotten begås. Och då blir det full fart framåt. Boken kunde som sagt ha kortats betydligt. Författarens detaljrikedom blir ibland rent störande. Jag hade inte skämts för att stryka minst 150 sidor.

Ruben och Gustaf är arbetskamrater. Deras företag är på väg att göra ett gigantiskt uppköp i Australien där ett anrikt och stort sjukhus ingår. Deras avsikt är att sedan lägga ner sjukhuset eftersom marken som det ligger på är så värdefull. Affären är i storleksklassen två miljarder kronor.

Moraliskt förkastligt naturligtvis, men inte brottsligt. De två kumpanerna ämnar åka Australien för att slutföra affären. Men Gustaf blir av olika skäl kvar i Sverige, och Ruben tvingas dessutom ta med sin son på resan.

Under ett restaurangbesök får Ruben en massiv hjärtinfarkt och vårdas framgångsrikt på det sjukhus som de har tänkt att lägga ner. Han kommer då på andra tankar vilket inte ses med blida ögon på hemmaplan. Gustaf reser dit för att rädda avtalet.

Konflikten mellan de två gamla vänner blir dramatisk och spännande. Gustaf lägger inga fingrar emellan. Hur långt kan han gå för att rädda sina och företagets miljoner?

Jag hoppas att Björn Rietz får blodad tand av den här boken. Han använder sig av ämnen som inte är så vanliga i svenska kriminalromaner. Det gör han initierat och mycket läsvärt. Jag läser gärna fler alster av honom, men då kanske lite tätare skrivna. 

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Mattias Edwall

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8