måndag 5 oktober 2020

Camilla Sten: Arvtagaren - Bokomdöme

 

Arvtagaren

Av Camilla Sten

Norstedts 2020

ISBN 9789113105628, Inbunden, 419 sidor

 

Den här boken såg man inte komma. En intrig som hämtad från flera årtionden sedan. Flera bokstilar som man nästan hade glömt. I en och samma bok.

Här finns herrgårdsromanen med en avliden härskarinna. Flera arvingar och en advokat samlas för att inventera ägorna. Många minnen väcks till liv, och även nya upptäkter. Men där finns också något mörkt som skymtar, eller spökar det på riktigt?

Så småningom om drar snöstormen in och herrgården och alla som vistas där blir isolerade. Ingen täckning på mobiltelefonerna (fanns inte förr) och näst intill omöjligt att vistas utomhus. Och vem är det som begår våldsamma handlingar?

Lägg därtill en gammal historia med herrskap och tjänstefolk. Med graviditeter och oklara föräldraförhållanden. Camilla Sten har nästan täckt in alla gamla genrer.

Ja, ni hör. Allt detta har man ju hört förr. Finns där inget nytt undrar man då? Jo absolut. Huvudpersonen Eleanor som hittar herrgårdens ägarinna mördad, och dessutom möter mördaren, lider av prosopagnosi. På svenska kallas det ansiktsblindhet. Hon har en oförmåga att känna igen även för henne välbekanta personer. Det är till och med svårt känna igen sin egen spegelbild. Därför kan hon inte heller känna igen mördaren som hon har mött. Praktiskt för att skapa extra dramatik.

Dessutom är Camilla Sten en skicklig författare. Hon håller liv i den här traditionsfyllda historien och lyckas skapa spänning ända till slutet. Ett slut som jag inte är helt förtjust i. Camilla Sten använder sig av något som jag av spoilerskäl inte kan berätta, men jag gillar det inte.

Boken står ändå på egna ben. Håller för en spännande upplevelse. Författarens språk lämpar sig väl för spänningsfyllda intriger som tangerar skräckromanen. Men jag hoppas trots det på en mer unik berättelse om ett år. Eller så.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Kajsa Göransson


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2