onsdag 28 oktober 2020

Anna Roos: I mörka vatten - Bokomdöme

 

I mörka vatten

Av Anna Roos

Louise Bäckelin Förlag 2020

ISBN 9789177991328, Inbunden, 256 sidor

 

Den tredje och avslutande delen i serien om Morden vid världens ände håller lika hög litterär kvalitet som de båda tidigare. De som är lite bevandrade i uttryck om Sveriges geografi är naturligtvis på det klara med att det är den lilla sörmländska idyllen Trosa som är arena för böckerna.

Att ha en revisor i huvudrollen i en kriminalroman är smart, överraskande och väldigt fungerande. Författaren slipper att detaljerat beskriva polisarbete och kan istället infoga parallellhistorier som i detta fall är både underhållande och humoristiska.

Vera heter revisorn och hon är en skicklig sådan. Hon har i alla tre böckerna varit i gång med att sälja sitt föräldrahem i Trosa. Under den processen har hon konfronterats med sin uppväxt med å-barnen. De var ett gäng som var väldigt privata. Bland annat skrev de små sanningslappar som de förvarade gömda. När nu dessa ”sanningar” dyker upp i vuxen ålder har innebörden i dem förändrats. De får saker som har fallit i glömska att komma fram och skapa konflikter.

I nutid försvinner en ung pojke. Missing People, polisen och allmänheten söker intensivt. Vera drar paralleller med när hennes egen lillebror försvann när de var unga. Finns det gemensamma nämnare?

Även om kriminalhistorien varken är påtaglig eller märkvärdig blir det spännande. Men också mycket underhållande. Dramatiken i kombination med humorn fungerar mycket bra.

Men nu är trilogin slut. Vad kommer härnäst från Anna Roos. Fler revisorsberättelser? Trosa igen? Eller något helt nytt och annorlunda? Jag hoppas på det senare.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Ellinor Koda


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3