måndag 19 oktober 2020

Jenny Rogneby: Leona; Öga för öga - Bokomdöme

 

Leona; Öga för öga

Av Jenny Rogneby

Wahlström & Widstrand 2020

ISBN 9789146236627, Inbunden, 382 sidor

 

Böckerna om Leona fortsätter med en femte del som till viss del är annorlunda än de tidigare. Hon är fortfarande en skicklig polis med dubbel agenda. Hennes mål är fortsatt att på olaglig väg tillskansa sig så mycket pengar som möjligt. Det har väl gått sisådär med det under seriens gång. Men böckerna har utvecklats positivt.

Det som skiljer den här boken från de andra fyra är att fokus nu läggs på hur Leona blev som hon blev. Läsaren får veta mer om hennes familj och hennes uppväxt. Och det är ingen rolig läsning.

Det betyder också att den här boken inte har någon större central kriminalgåta som får dominera. Fokus ligger mer på det som har hänt tidigare. Om man läser den här boken fristående blir det därför ett problem, eftersom det är så mycket av vad som hänt som inte förklaras tillräckligt.

Leona har tidigare uppvisat en stor brist på empati. Nu spricker hennes fasad och den ena känslan avlöser den andra. Det känns lite märkligt och det blir lite rörigt emellanåt. Inte minst när Jenny Rogneby blandar in en komponent som jag har svårt för att acceptera i kriminalromaner. Spoilerskäl gör att jag inte kan nämna vad.

De polisutredningar som är aktuella är en misshandlad taxichaufför och en försvunnen man, Leonas pappa. Men även dessa fall får koppling till Leonas uppväxt. Darknet har blivit allt vanligare att skriva om. Även den här författaren har snappat upp det, och återigen, det blir en koppling till Leona som person.

Det blir inte så trovärdigt när alla händelser på något sätt cirklar kring en person. Jenny Rogneby hade ändå vuxit in i skrivarkostymen och skrivit några riktigt spännande böcker innan denna. Jag hoppas att hon kommer upp på banan igen och visar det hon kan.

Betyg: 2 tomteluvor  



Foto: Mikael Eriksson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8