lördag 10 juni 2023

Christina Wahldén: Sedlighetsbyrån - Bokomdöme

 

Sedlighetsbyrån

Av Christina Wahldén

HarperCollins 2023

ISBN 9789150975475, Inbunden, 429 sidor

 

 

Författaren lämnar sin serie om de charmiga poliserna i Darwin, Australien. Naturligtvis saknar man dem, men efter att ha läst första delen i den här serien är det lätt att få nya favoriter.

 

Den i deckarsammanhang hemsökta ön Gotland får nu besök även av Christina Wahldén. Hon har förlagt en historisk roman hit där händelserna tilldrar sig under året 1944 med ett brinnande världskrig i bakgrunden.

 

Svea och Rut är polissystrar i Stockholm. De skickas till gotländska Ljugarn under sommaren på ett hemligt spaningsuppdrag. Polissystrar var beteckning på de första kvinnliga ”poliserna”. De fick mjukare och lättare uppgifter än sina manliga kollegor. När ett lik dyker upp på Gotland dras de mer eller mindre ofrivilligt in i utredningen eftersom de lokala manliga poliserna råkar vara indisponibla.

 

Polissystrar är intressanta och väl lämpade att använda i deckarsammanhang. De går lite under radarn och kan utforska i det tysta. Tidigare har Camilla Grebe och Anna Lihammer framgångsrikt använt sig av sådana.

 

Dessutom är det så att när en så skicklig författare som Christina Wahldén ger sig på ett ämne så borgar det för att läsaren får sig till livs lite mer än en spännande kriminalhistoria. Förutom polisspåret handlar det mycket om krigsflyktingar, spioner, svenska nazister och mycket annat kring andra världskriget. Författaren har som vanligt också ett självklart kvinnligt perspektiv i sitt berättande. Det är inte bara polissystrarna, hon skriver mycket och intressant om andra kvinnliga yrken i den gotländska byn.

 

Ibland kan informationen bli lätt övermäktig och överskugga intrigen. Om man ska vara lite kritisk.

 

Christina Wahldén är alltid pålitlig. När jag öppnar en bok av henne vet jag redan från början att jag kommer att få en underhållande läsupplevelse, och det konfirmeras redan efter några sidor.

 

Bokens omslag måste nämnas. Designat av Lotta Külhorn. Lite gammaldags och utan foton som är det som oftast gäller numera. Så vackert.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Joel Nilsson


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5