söndag 18 juni 2023

Kristin Fägerskjöld: En väv av lögner - Bokomdöme

 

En väv av lögner

Av Kristin Fägerskjöld

Norstedts 2023

ISBN 9789113122021, Inbunden, 363 sidor

 

 

Huvudpersonen i boken heter Helga Fägersköld, och javisst, hon är släkt med författaren. På bokens omslag går att läsa ” Baserad på en sann historia”. Det är ändå inte en true crime-roman. Därtill är alltför mycket påhittat och till och med inte sant. Författaren har försökt att koncentrera Helgas berättelse till en mer koncentrerad intrig än det händelserika och äventyrliga liv hon egentligen levde.

 

Förvisso blir det spännande om än lite naivt i överkant emellanåt. Det är sent 1800-tal och Helga är på väg att gifta sig med en ung adelsman utanför Norrköping när hennes blivande svärfar dör. Helga och några andra tror att dödfallet inte är naturligt. Så småningom leder det till hennes emigration till USA och namnbyte till Daisy White. Vi får följa henne där fram till 1958.


Det är svårt att skriva om den här boken utan att spoila. Det är ingen traditionell kriminalroman även om ett av spörsmålen är vem som ligger bakom det eventuella mordet. För det var väl ett sådant, eller?

 

Boken är berättad ur Helgas/Daisys perspektiv och ju längre man läser desto mer får man veta. Men blir man klokare av det. Kanske inte i alla stycken.

 

Kristin Fägerskjöld skriver med lätt hand på ett angenämt språk, vilket gör läsningen angenäm.


Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Albin Händig


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5