söndag 11 juni 2023

Hélène Gullberg: Adepten - Bokomdöme

 

Adepten

Av Hélène Gullberg

Bazar 2023

ISBN 9789180065719, Inbunden, 368 sidor

 

 

Antikviteter är inte ovanligt i svenska kriminalromaner. Dels är de frekvent förekommande i feelgooddeckare och dels är de en stor beståndsdel i Jan Mårtensons Homanromaner.

 

Men det här är något annat. Antikviteterna får vara i fokus. Visserligen sker här ett mord på den kände och förmögne samlaren Sten Hammar. Deckargåtan får dock kliva åt sidan för berättelsen om Majja Skog. Med två J som hon själv påpekar. Hon gör någon form av klassresa från extrem fattigdom till antikvitetsexpert hos Wallius auktioner.

 

Läsaren får följa henne från att hon som liten flicka upptäcks av Sten Hammar och sedan blir hans adept. Hon är läraktig och blir en fullfjädrad expert, bättre än de flesta.

 

Men hon förblir en enkel person. Det går inte att undvika en parallell med Lisbeth Salander. Flera attribut är gemensamma som utseende, kläder, frisyr, språk och höga farter. Däremot saknar Majja det våldskapital som Lisbeth innehar. Majja är mer som en kombination av Salander och tjuren Ferdinand. Hon trivs bäst ensam och i lugna miljöer.

 

Det märks att Hélène Gullberg kan sin sak. Hon arbetat på Bukowskis och Stockholms Auktionsverk och är nu intendent på Kungliga Slottet.

 

Polisen Karin Klinga är den som utreder mordet och blir nästan vän med Majja, i alla fall så mycket vän man kan bli med henne. Berättelsen om dessa två är det mest spännande i intrigen. När det sedan vankas upplösning ökar dramatiken och boken fungerar inte lika bra, det blir mer som en ungdomsthriller. Eller kanske lite för blodig för det ändå.

 

En strålande deckardebut är det och med nöje läser jag baksidestexten att detta är första delen i en serie. Det ska bli ett stort och sant nöje att få återse Karin och allra mest Majja.


Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Thron Ullberg



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5