söndag 11 juni 2023

Per Hellgren: En instängd man - Bokomdöme

 

En instängd man

Av Per Hellgren

Albert Bonniers Förlag 2023

ISBN 9789100199760, Inbunden, 476 sidor

 

 

Författaren, som är journalist, deckardebuterar med denna bok, men har tidigare skrivit bl a en bok om Per Wahlöö. Kanske det är därför som den här romanen känns så inspirerad av Sjöwall & Wahlöö. Delar av boken är en ren hommage och beskrivningen av poliskollektivet är Martin Becklikt. Dessutom tilldrar sig boken mellan 1958 och 1965.

 

Per Hellgren måste ha gjort en grundlig research eftersom tidsmarkörerna är många och synnerligen träffsäkra. När man som jag har växt upp under den tiden blir det extra intressant och nostalgiskt. T ex spelar VM i fotboll i Sverige 1958 en stor roll, en turnering som jag såg på en liten AGA-TV.

 

En äldre kvinna blir våldsamt sexmördad 1958, strax efter att VM har avslutats. Kommissarie Rydin från riksmordkommissionen får en hård nöt att knäcka. Tiden går. Polisen tror sig ha funnit rätt gärningsman, men han är spårlöst försvunnen.

 

Sju år senare hittas en död man i en låst lägenhet på Bergsgatan, precis bredvid polishuset. Kriminalassistent Lampell får hand om fallet. Det måste ju ändå vara ett självmord. Lampell tvekar och gräver djupare. Om det är ett mord; hur har gärningsmannen tagit sig in, och ut?

 

Naturligtvis har de här två fallen något gemensamt. Annars hade det inte blivit en bok. Med kärlek till böcker med poliser som arbetar ihop berättar Per Hellgren en spännande och överraskande historia. Boken andas Sjöwall & Wahlöö på flera sätt. Det dyker upp scener i boken som pekar direkt mot dessa föregångare.

 

Tyvärr blir boken lite för lång och detaljerad. Författaren briljerar med sina tidsmarkeringar så till den grad att de emellanåt känns tjatiga. Uppräkningar av än det ena, än det andra stoppar upp läsningen. Men det är ändå rysligt begåvat skrivet. För en som älskar riktiga polisdeckare är detta en guldgruva. Intrigen är sällsynt snårig, men intelligent. Polisernas samarbete driver handlingen framåt så att det känns autentiskt, utan att kanske vara det. Bra!!!

 

Kan man önska sig en uppföljare?


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Karl Nordlund



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5