söndag 17 september 2023

Jerk Schuitema: Pojken under golvet - Bokomdöme

 

Pojken under golvet

Av Jerk Schuitema

Southside Stories 2023

ISBN 9789189318878, Inbunden, 361 sidor

 

 

Det här är tredje boken i serien om polisinspektör Amanda Wreede. Hon har just genomgått en hjärnoperation och är ännu inte helt kurant. I hennes barndomshem i Gällivare hittas en barnkropp i källaren. Kan det vara Amandas lillebror som försvann för trettio år sedan? Trots sitt hälsotillstånd tvingas hon att bege sig dit.

 

Bara denna händelse räcker till att bygga en hel intrig kring. Tyvärr gör författaren misstaget att koppla på den ena sidohistorien efter den andra. Den någorlunda stilla och lovande inledningen accelererar till mer och mer action. För min del känns det helt onödigt. Tråden med pojken under golvet (som är boktiteln) blir tunnare och tunnare.

 

Annars är Jerk Schuitema en av mina favoriter. Få kan som han beskriva nordliga miljöer. Få kan som han få läsaren att känna vädret. Man är i Norrbotten när man läser hans böcker. Det känns att författaren har vistats där, äktheten lyser igenom. Enligt min mening är det sådant han ska skriva om. Människor och händelser i norr, inte internationella ligor och överdrivet våld.

 

Boken är ändå spännande som en actionfilm och fyller samma funktion. En stunds underhållning. För egen del ser jag gärna att författaren i stället bottnar sin nästa bok, för det hoppas jag att det blir en, i den miljö som han är bäst på att beskriva.


Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Daniel Olausson



Inga kommentarer:

Chris Berg: Ikaros - Bokomdöme

  Ikaros Av Chris Berg Bokfabriken 2024 ISBN 9789180314213, Inbunden, 296 sidor ISBN 9789180314244, Ljudbok, 8 timmar 36 minuter, Uppläsare:...