tisdag 19 september 2023

Lars Pettersson: Urminnes hävd - Bokomdöme

 

Urminnes hävd

Av Lars Pettersson

Ordfront 2023

ISBN 9789177753513, Inbunden, 310 sidor

 

 

Författaren fick Svenska Deckarakademins debutpris 2012 för Kautokeino, en blodig kniv. Det har sedan blivit ytterligare tre böcker om juristen, samen och renägaren Anna Magnusson. Nu kommer den femte delen som verkligen håller samma klass som debuten.

 

Anna får återigen ett juristjobb, annars hålls hon mest på fjället i Kautokeino, nu gäller det en avlägsen släkting som har blivit anklagad för mord i Umeå. Are vill att hon blir hans försvarare. Det är coronatider vilket försvårar, det är svårt att passera nationsgränser. Kautokeino ligger i Norge och den enklaste bilvägen till Umeå går igenom Finland.

 

Fallet verkar klappat och klart. Are har i princip blivit gripen på bar gärning. Men både Anna och polisen Melker Grundström tvivlar. De börja undersöka saken och utredningen leder hundra år tillbaka i tiden.

 

Läsaren får via grundhistorien följa samernas kamp under alla tider där våld, trakasserier, övergrepp och rasbiologi är vardagsmat. Minoritetens kamp mot överheten för att få någon form av rättvisa är definitivt bokens stora behållning. Läsaren får en allvarlig tankeställare. Lars Pettersson, som själv bor i Kautokeino på vintrarna, kan sitt ämne och förmår att förmedla det.

 

Han beskriver också fjällets väder, vind och arbetsförhållanden så att man blir närvarande och känner mödorna. Människorna som befolkar boken är perfekt levandegjorda och miljöerna känns äkta. Möjligen är bokens upplösning lite för summarisk, men det förtar inte att detta är en rysligt bra, tankeväckande och läsvärd bok.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Jan-Åke Eriksson



Inga kommentarer:

Jonas Moström & Arne Dahl: Skaparen - Bokomdöme

  Skaparen Av Jonas Moström & Arne Dahl Bookmark Förlag 2024 ISBN 9789189820807, Inbunden, 410 sidor Att de här två författarna skulle b...