söndag 17 september 2023

Maria Grund: Nattflygaren - Bokomdöme

 

Nattflygaren

Av Maria Grund

Polaris 2023

ISBN 9789177956280, Inbunden, 347 sidor

 

 

För tre år sedan tilldelades Maria Grund Svenska Deckarakademins debutpris för Dödssynden. Det var synnerligen rättvist och det är glädjande att hon har fortsatt att utvecklas till en ännnu bättre författare.

Det här är hennes tredje bok och jag fastnade direkt. De båda första var bra, men denna är ännu bättre. Kanske har ett byte av förlag hjälpt till. Ibland kan en förändring krävas för att få ytterligare fart.

Intrigen känns igen med ett gammalt fall som visserligen är löst, men där mycket fortfarande är oförklarat. Styckmord på en ung flicka. Nu är det 1986 och Palmemordet överskuggar polisens arbete överallt. Därför får den nyutexaminerade Sanna Bergling ansvaret för att köra en förrymd tonåring hem till Augu i Småland. Väl där försvinner en annan tonåring och mycket liknar det gamla fallet. Den unga Sanna hittar både kopplingar och konstigheter i utredningarna. Men hon får inget gehör för sina misstankar och tar därför semester för att gräva vidare.

Förhållandevis klassiskt med andra ord. Maria Grund har skapat en intressant och levande huvudperson, väl gestaltade bifigurer och dessutom en spännande och välskriven intrig. Därför känns historien fräsch och ny. Härligt att konstatera också att det inte är överdrivet många tidsmarkörer som det lätt kan bli när man skriver om annat än nutid.

Det ska bli väldigt intressant att följa Sanna Bergling i framtiden. Nästan lika intressant som att få följa med på Maria Grunds författarresa. Hon har redan skrivit in sig som en av de bästa.


Betyg: 5 tomteluvor 


Foto: Joel Nilsson



Inga kommentarer:

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

  Sandslott Av Niklas Turner Olovzon Bokförlaget Polaris 2024 ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor Författarens första bok Isberg utkom ...