lördag 16 september 2023

Naseh & Sandström: En bondes död - Bokomdöme

En bondes död

Av Naseh & Sandström

Romanus & Selling 2023

ISBN 9789198559675, Inbunden, 429 sidor

 

 

Något som en flitig deckarläsare lever för är att upptäcka nya författare, att få se debutanter födas och ge avtryck. Nu är inte Negar Naseh någon klockren rookie, hon har skrivit ett par rosade romaner tidigare. Men det är första gången i kriminalgenren. Hennes livskamrat och medförfattare David Sandström är däremot nybörjare. Han kommer från musikbranschen och har spelat i flera rockband. Bl a i en av mina favoritgrupper, Refused.

 

Deras debut är egentligen inte originell. Det som sticker ut är deras prosa och deras förmåga att gestalta personer. Såväl huvudkaraktärer som bifigurer. Alla känns mycket levande. För att inte tala om att naturen beskrivs så att man inte bara ser den, man kan dofta den också.

 

Det är Västerbotten som gäller, och en liten by som heter Brännliden, i närheten av Robertsfors. Den civila utredare Marita Widmark bor i Stockholm, men återvänder till sin barndoms trakter efter en komplicerad canceroperation. Hon är ordinerad vila och vad kan egentligen hända på en så avsides plats? I en glesbygd.

 

Marita är ändå en nyfiken person. När hon får höra om en bonde som har frusit ihjäl utanför sitt hus och sedan blivit överkörd av sin fru blir hon motvilligt intresserad. Tillsammans med en ung polis, Bahar, börjar hon sakta forska i fallet. Utredningen förgrenar sig till olika brott och den vila som var tänkt förvandlas till något annat.

 

Här finns också humor, allra främst i skildringen av Marita och Bahars arbete. Det handlar även om relationer med vänner (och ovänner) i bygden samt med dotter och barnbarn. Det är inte helt okomplicerat och kanske det är just där boken sviktar något.

 

Det är spännande läsning, en förhållandevis långsamt berättad historia, som så småningom leder till en överraskande upplösning.

 

På omslaget kan man läsa: Brännlidenserien”. Jag tar det som ett löfte om en fortsättning och det tackar jag för.


Betyg: 5 tomteluvor  


 Foto: Thron Ullberg


 

Inga kommentarer:

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

  Sandslott Av Niklas Turner Olovzon Bokförlaget Polaris 2024 ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor Författarens första bok Isberg utkom ...