onsdag 2 oktober 2024

Karolina Schützer: Dödens lustgård - Bokomdöme

 

Dödens lustgård

Av Karolina Schützer

LB Förlag 2024

ISBN 9789177997214, Inbunden, 388 sidor

Det blir allt vanligare bland författare att byta genre, och då ofta för att prova på att skriva kriminalromaner. Karolina Schützer har tidigare skrivit två prisade feelgoodromaner med Paris som kuliss. Nu har hon flyttat intrigen till Sverige, till Uppsala, och gett sig på att skriva en pusseldeckare.

De senaste åren har flera gett sig på den typen av spänning, även mycket etablerade författare. Men det är få som har lyckats så bra som Karolina Schützer. Den här boken innehåller de flesta element som bör ingå i en klassisk pusselintrig. Här finns en mordplats som är relativt begränsad och i sig intressant. Här finns ett begränsat antal misstänkta, en av dem gjorde det (med en namnlista i början). Det är dessutom den mest osympatiske personen som blir mördad som sig bör. ”Hen kunde gott ha det”.

Här finns till och med två amatördetektiver. En ung filosofistuderande, Liam, och en Miss Marpleliknande journalist, Greta Sparre. Här finns den skeptiske polisen i form av Gretas son.

En ung doktorand blir mördad på sin egen fest. Han är inte speciellt omtyckt vilket gör att flera av de närvarande kan misstänkas för brottet. Liam och Greta startar Filosofiska Klubben där de kan bli privatspanare och både utreda mordet och det gamla och mycket hemliga Filosofiska Sällskapet. Existerar detta sällskap fortfarande och kan de ha något med mordet att göra?

Egentligen är det bara en sak som fattas för att pusseldeckaren ska innehålla alla traditionella element. Att samla alla misstänkta på slutet och sakta avslöja gärningspersonen. Det är synd, tycker jag. Författaren har istället valt en mer actionfylld final.

 Men det är ändå skickligt att vid första försöket lyckas konstruera en nästan fulländad bok i genren.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Privat


Inga kommentarer:

Marcus Dunberg: Högdjuret - Bokomdöme

  Högdjuret Av Marcus Dunberg Norstedts Förlag 2024 ISBN 9789113134123, Inbunden, 347 sidor Det finns frågetecken om Marcus Dunberg ...