onsdag 2 oktober 2024

Ulrika Rolfsdotter: Skyggdjur - Bokomdöme

 

Skyggdjur

Av Ulrika Rolfsdotter

Bazar Förlag 2024

ISBN 978918006, Inbunden, 410 sidor

Den tredje boken om socionomen Annie Ljung och polisen Sara Emilsson i Kramfors tilldrar sig vid midsommar. En helg som spelar stor roll i intrigen. Midsommarnatten är het och känslorna svallar. Många kärleksmöten och våldsamma händelser. Hettan kulminerar i en mordbrand där den relativt nyöppnade strippklubben Paradiset brinner ner och ägaren, Greven, hittas död. Han spelar fiol och har vissa likheter med Näcken. En man som lockar kvinnor i fördärvet.

Intrigen har kopplingar till vad som har hänt i de två tidigare delarna, vilket gör att läsaren har mer behållning av berättelsen om hen har läst dem.

Det är en originell idé att använda sig av en socionom i huvudrollen, även om den stackaren drabbas av mer än vad någon kan tänkas att tåla. Den andra huvudpersonen, polisen Sara, har också problem både med sin bakgrund och med sin omgivning.

Överhuvudtaget innehåller boken mycket psykologiserande. Jag får för mig att samtliga bokens karaktärer har problem som sträcker sig utanför det normala och vanliga. Det kan bli lite för mycket sådant vilket får deckarintrigen att svalna.

Det förtar inte att Ulrika Rolfsdotter har skapat en egen nisch i deckarvärlden med spännande berättelser och personer som man vill fortsätta att följa. Det blir man i alla händelser tvungen att göra eftersom boken slutar med en cliffhanger med extra många öppna trådar.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Thron Ullberg


Inga kommentarer:

Marcus Dunberg: Högdjuret - Bokomdöme

  Högdjuret Av Marcus Dunberg Norstedts Förlag 2024 ISBN 9789113134123, Inbunden, 347 sidor Det finns frågetecken om Marcus Dunberg ...