onsdag 28 januari 2009

Salut

I dag sköts det salut från Skeppsholmen mot Slottet. Jag räknade till 21 skott. Det är konungens namnsdag. På Nilsdagen den 8 oktober är det ingen som skjuter salut.

Jag kollade snabbt på Wikipedia och kunde konstatera att: Salut ges normalt i Sverige på sex officiella salutdagar i en salutomgång om 21 skott med 5 sek mellan skotten med början på första slaget kl 12.00 (sön- och helgdag kl 13.00).
En nationell salutomgång om 21 skott är enligt internationell praxis en officiell hedersbetygelse som ges för nationen vid till exempel nationaldagen, kungliga bemärkelsedagar (Kungen och drottningens födelse- och namnsdagar), på tronföljarens födelsedag samt vid födelser och begravningar inom kungahuset, i andra statsceremoniella eller större sammanhang när så särskilt bestäms, till exempel vid statsbesök och vid kung Carl XIV Gustafs 50-årsdag 1996, för statschefer och för annan nation vid örlogsbesök skall salutpliktigt fartyg skjuta 21 skott för gästande nation. Denna salut skall då besvaras med samma antal skott.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3