onsdag 16 september 2009

Lars Kepler: Hypnotisören - Bokomdöme

Hypnotisören
av Lars Kepler
Bonniers 2009
Årets mest hypade bok måste denna vara, rejält omskriven redan innan utgivning. Och efter lagom lång tid släpptes vilka som var pseudonymen Lars Kepler. Alexander och Alexandra Ahndoril heter författarna. Det är inte utan att det vilar ett litet löjets skimmer över den överdrivna marknadsföringen.

Men det är ingen dålig bok. Likt Stieg Larsson fångar författarna in läsaren i en mycket spännande historia som man oundvikligen vill ha lösningen på. Och lika osannolik är historien. Men det är en välskriven bok som jag ändå har svårt att helt tycka om. Våldet är i våldsammaste och äckligaste laget. Vem vinner på att få alla kroppsdelar och läskigheter beskrivna i detalj. Folk dör som flugor på de mest bestialiska sätt.

Boken inleds med att en hel familj näst intill utplånas i Tumba. Jag känner förresten en familj som bor granne där. Hmmm!!! Och för att rädda fler liv kallas den f d hypnotisören Erik Maria Bark in av kriminalkommissarien Joona Linna. Detta sätter igång en kedja av skrämmande händelser.

Enligt eftertexten är detta tänkt att bli en serie av böcker. Jag hoppas att författarna då lugnar ner sig lite och att hypnotisören slutar att hypnotisera.
BETYG: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8