Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 29 september 2009

Maj-Britt Baehrendtz: Döden en dröm – Bokomdöme

Döden en dröm
av Maj-Britt Baehrendtz
Norstedts 1959
Maj-Britt Baehrendtz är en radio och TV-person som gett ut flera böcker, dock bara en deckare. Hon har medverkat i radioprogrammen Svar i dag och Sommar, där hon var programvärd hela tre gånger 1964.
Döden en dröm är ganska nyskapande på flera sätt. Dels för att här begås ett stort antal mord (mer än det sedvanliga antalet) för att var en deckare från femtiotalet. Men allra främst för att här finns ett äkta raveparty. Men inte med den musik man förknippar med ett sådant naturligtvis, utan istället är det rockmusik från denna tid som får de partysugna att släppa loss.
Artister och låtar är inte namngivna, men man kan ju gissa på Elvis, aktuelle Paul Anka, Gene Vincent och Everly Brothers t ex. Annars följer boken gängse tidstypiska mönster. Lite lagom mysiga mord i en intressant miljö. Här utspelas det mesta av handlingen i filmkretsar, bland regissörer och skådespelare. En miljö som inbjuder till intriger och ränksmideri, men också en plats som innehåller mycket glamour och flärd.
Filmens nya stjärna Anita Andreas omkommer mystiskt i en bilolycka. Ett ev. mord som följs av flera. Men vi får också följa demonregissören Gabriel Iller och den bortskämda skådespelerskan Paula Manner. Allt berättat av den unga oskuldsfulla kvinnliga journalisten som ska försöka skriva om Anita Andreas öde.
BETYG: 2 tomteluvor

2 kommentarer:

Fabian Baehrendtz sa...

Min farmor som skrivit boken, kul att du kommenterat den! Har inte läst själv men ska försöka göra det nångång.

Nisse Scherman sa...

Om det är din farmor måste du naturligtvis läsa den.