måndag 30 maj 2011

Björn B. Jakobsson: Vid vägs ände - Bokomdöme

Vid vägs ände
Av Björn B Jakobsson
Damm förlag 2011
Om ni har sett sådana där skräckfilmer där unga kvinnor blir isolerade på en enslig plats, den enda befolkningen som finns är mystisk och suspekt och det finns förrymda mördare i skogen. Ja då vet ni vad detta är för bok.

Ivona och hennes styvdotter Polly beger till ett ensligt skogshus någonstans i mörkaste Norrland. De har kommit på kant med varandra och behöver reda ut sin livssituation. Det är mörkt, kallt och det snöar. De finner endast ett grannhus som befolkas av far och son av det bisarra och snuskiga slaget. De verkar direkt hämtade ur filmen Den sista färden. Ivona och Polly får reda på att två rymlingar som inte skyr några medel finns i skogarna. De har bl a skurit halsen av en kvinna.

M a o är det upplagt för skräckfylld dramatik. Men tyvärr infinner den sig inte riktigt, även om det är händelserikt så det förslår. Därtill är karaktärerna och handling alltför enkelt skissade. Mamman är tjatig i överkant, dottern är mer än lovligt tonårsobstinat och de båda kufarna är för kufiga. Om inte det funnits så många blod- och våldsinslag hade jag tagit detta för en ungdomsbok.

Som skräckfilmsmanus hade det fungerat bättre, nu blir det bara tråkigt. Ingen av huvudfigurerna är möjlig att identifiera sig med, tvärtom. Man blir ganska trött på dem alla. Denna bok är författarens debut i thrillergenren. Om han vill fortsätta där har han en del att jobba med.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8