onsdag 4 maj 2011

Viveca Sten: I natt är du död - Bokomdöme

I natt är du död
Av Viveca Sten
Forum 2011
Detta är den fjärde boken om polisen Thomas Andreasson och bankjuristen Nora Linde. Författaren har liksom tidigare tagit fasta på händelser runt Sandhamn, även om handlingen i denna bok mestadels tilldrar sig på fastlandet. Viveca Sten tillhör de författare som utvecklas och blir bättre för var bok. Hon använder sig inte av några nya grepp direkt. Man känner igen sig i den genre som innehåller mord med koppling till något som hänt för länge sedan. Familje- och relationsproblem blandas in i handlingen. Författare som t ex Läckberg, Jungstedt, Sarenbrant använder sig av samma koncept. Men Viveca Sten har utvecklats till att bli en av de bästa i denna kategori.

När en ung student hittas död i sitt hem tror polisen till en början att det är ett självmord. Men fler dödsfall kan kopplas till studenten och spåren leder till kustjägarnas verksamhet på Korsö utanför Sandhamn under sjuttiotalet. Thomas Andreasson har just återkommit i tjänst efter att nästan gått under i den föregående bokens slut. Nora Linde är på väg att skiljas och söker efter ny harmoni i livet. Jag vet att många läsare önskar att dessa två ska bilda ett par, men det känns inte som det är författarens avsikt. I alla fall inte ännu på ett bra tag.

Viveca Sten använder sig av det allt vanligare tricket att låta de historiska händelserna vävas in mellan kapitlen i kursiv stil. Det fungerar, men jag är lite trött på den trenden. Alla hennes deckare avslutas alltid mycket dramatiskt, så även denna. Hon kanske känner sig tvungen till det, men det är för mig den minst intressanta delen av boken.

Det är annars en ganska fyndig historia om hämnd och vuxenmobbing som Viveca Sten snickrat ihop. Som läsare vill man ju gärna försöka lista sig till vem som är gärningsman. Jag ändrade mig flera gånger under bokens gång och upplösningen blev till sist ganska oväntad. Dessutom kan jag inte undvika att bli lite nyfiken på hur det ska gå för Thomas och Nora.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2