Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 23 juni 2011

Arne Dahl: Viskleken - Bokomdöme

Viskleken
Av Arne Dahl
Bonniers 2011
Arne Dahl lade ned A-gruppen efter elva böcker, men nu kan han inte låta bli att ge några av medlemmarna där liv igen. Nu handlar det om en operativ enhet inom Europol som döpts till Opcop. De ska utreda globala brott och består av poliser från olika EU-länder med en liten tonvikt på svenskar. Från A-gruppen minns vi Opcops chef Paul Hjelm och Arto Söderstedt. Dessutom är några gamla vänner med i Opcops lokala svenska avdelning; Kerstin Holm, Jorge Chavez, Sara Svenhagen och Jon Andersson.

Ett lik påträffas, arrangerat i en klassisk pose. En kinesisk städerska blir inlåst hos sin arbetsgivare och öppnar hans dator. Detta blir startskottet på en utredning som sträcker sig över hela världen. De olika brottsliga handlingarna är till en början obegripliga, men så småningom blir Opcop på det klara med att man har en minst sagt mäktig motståndare. Som vanligt i thrillers hänger det mesta ihop, osannolikt eller inte.

Vi får följa många av medlemmarna i Opcop och komma dem inpå livet. Vi får också följa några andra personer som ofrivilligt hamnat i hetluften. Berättelsen förs framåt på en mängd olika plan. Boken, och brottsbeskrivningen, blir därmed komplicerad men inte krånglig. De olika människoödena berör.

Att Arne Dahl (eller Jan Arnald som han egentligen heter) är en högst kvalitativ litterär författare är för boken både en fördel och en belastning. Språket är rikt men ibland kan författaren sväva ut och historien blir därmed lidande. Med ett mer direkt berättande hade spänningsnivån höjts. Arne Dahls språkbehandling kräver också ett mer eftertänksamt läsande än i sedvanliga thrillers. Han använder sig av många bottnar, liknelser och hänsyftningar.

Att författaren är inspirerad av Sjöwall/Wahlöö är ingen hemlighet. Liksom i tidigare böcker återfinns här samma kritik av samhället och ett liknande engagemang. I böckerna om A-gruppen frodades också en Sjöwall/Wahlöösk humor som tyvärr har tonats ner nu. Den saknar jag.

Det ska bli fem böcker om Opcops bekämpning av internationell brottslighet. Det kommer att ställa stora krav på Arne Dahls fantasi om han ska fortsätta spinna lika komplicerade intriger som denna.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer: