torsdag 21 juli 2011

Hans-Olov Öberg: Kreugermorden - Bokomdöme

Hans-Olov Öberg

Kreugermorden

CosyCrime 2009

Finansthrillers är inte det mest upphetsande man kan läsa. Insideraffärer, optioner och aktiemarknaden gifter sig inte av sig själv med deckargenren. Det krävs ytterligare kvaliteter för att den miljön och sådana intriger ska fungera som thrillers eller för all del pusseldeckare.

Tack och lov för att Hans-Olov Öberg har mer att tillföra. Framförallt är det humor som är hans vapen. Öberg skriver alltid med glimten i ögat, snar till en komisk ordvändning. Hans språk för övrigt går inte att anmärka på. De slingriga ordvändningarna är ofta briljanta, men kan emellanåt bli lite tråkiga. Och likt Jens Lapidus använder han sig flitigt av kolon och semikolon.

Läsaren får här återse Micke Norell, finansvärldens Harry Friberg. Mannen som snubblar över brott vart han går. Han rör sig i en miljö som tenderar att bli affärsvärldens motsvarighet till det fiktiva grevskapet Midsomer. De som arbetar i denna miljö faller ifrån på ett mer eller mindre blodigt sätt. Vem ska i framtiden förvalta mina aktier - om jag hade några?

Micke Norell konfronteras med den åldrade Elof som har sensationella uppgifter om historien med finansmannen Ivar Kreuger. En nära vän till Micke mördas och Elof försvinner. Vår hjälte tvingas till en jakt på mördaren som för honom runt världen.

Sidohistorien om Mickes hustru Sara är som finanshistoria ganska tråkig, men i ett genus- och humorperspektiv riktigt fyndig, skrattframkallande och spännande. Dock utan deckarinslag. De många referenser som finns i boken till olika hårdrocksband och låtar tilltalar mig också.

Jag tror mig veta att författaren i sin nästa bok har lämnat Micke Norell, och kanske finansvärlden också. Spännande!! Recension kommer inom kort.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...