tisdag 2 augusti 2011

Carl Öhlén: Bicicletas och saltomortaler - Bokomdöme

Carl Öhlén
Bicicletas och saltomortaler
Books on Demand 2009
Författaren förklarar i inledningen att han skrivit i thrillerns form för att kunna nå ut med sitt budskap. Ett budskap som handlar om den tilltagande miljöförstöringen.

Målsättning är god men han lyckas tyvärr inte fullt ut. Framförallt tar han munnen lite för full. Han skriver om miljöförstöring i alla dess former, om konsumtionssamhället, om den tilltagande amerikaniseringen och han sträcker sig till och med till att kritisera TV-utbudet. Men Så ska det låta och Allsång på Skansen får godkänt. Han verkar ha lagrat på sig en stor upprördhet över åtskilliga ämnen och slår hejviltomkring sig.

Med alla dessa synpunkter på agendan får man sig till livs ett evigt kverulerande. Som läsare kan man både förstå och förfasas av miljöproblemen, men författarens målsättning att i lättare form få fram sina synpunkter fungerar inte.

Lisa Wallman och Patrik Carlson arbetar åt FN och sänds till Brasilien på miljöuppdrag. De kommer i kontakt med den organiserade brottsligheten och utsätts för stora faror. Thrillerdelen av boken är ganska sidoordnad och både osannolikt beskriven och föga spännande.

Att boken innehåller många stav-, tryck- och faktafel får anses som oförsvarligt. Författaren ska ändå ha heder för sitt allvarliga uppsåt att upplysa oss om de miljöproblem som finns. Men han måste nog koncentrera kommande böcker till färre ämnen. Och korrekturläsa noggrannare naturligtvis.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3