Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 21 juni 2012

Bo Norgren: Hög nivå - Bokomdöme

Hög nivå
Av Bo Norgren
Bookpile Publishing 2012
ISBN 9789174374704, Inbunden, 460 sidor
Författaren skriver i efterordet att han har hållit på med den här boken i sexton år. Då har han verkligen fått chansen att stöta och blöta varje ord och mening ordentligt. Det märks med eftertryck, det här är den överlägset bästa boken av de sex han skrivit.

Bo Norgren är en thrillerförfattare med tung action som kännetecken. Hög nivå är inget undantag. Fullt ös och få lediga moment. Det som till en början verkar vara ekonomisk brottslighet av mycket allvarlig art, utvecklar sig till att bli ett internationellt terrordrama där mycket står på spel. Författaren sparar inte på effekterna, många våldsdåd följer händelseförloppet med en fritagningsaktion från polisens insatsstyrka som höjdpunkt.

Läsarna får återse polisen Göran Ålund och hans kollegor. Han är en supersmart IT-polis och hans kollegor tillhör också toppskiktet inom kåren. Eftersom Bo Norgren själv är polis vet han naturligtvis vad han skriver om, och han använder sina kunskaper väl. Han undviker absolut inte heller att kritisera och ifrågasätta hur polisen arbetar och vad de får för resurser.

Boken innehåller influenser både från Leif G W Persson och också de hårdkokta amerikanska författarna som t ex Raymond Chandler. Den senares detektiv Philip Marlowe har lånat ut lite av sin cyniska humor till Göran Ålund och sättet att beskriva vad poliserna tänker när de säger något annat är mycket typiskt för GW. Det gör att mitt i all dramatik finns en humor som kontrasterar på ett bra och underhållande sätt.

Till en början är det mycket få kvinnor i boken, det blir bättre efter ett tag. Men de flesta, inte alla, beskrivs mer som sexualobjekt än de personer de naturligtvis är. Överhuvudtaget är relationsbeskrivningar inte Norgren starka sida, där finns förbättringsmöjligheter. Och boken är på tok för lång för sin handling. Lite mer strykningar hade bara ökat spänningsfaktorn och gjort intrigen tätare och mer nagelbitande.

Betyg: 3 tomteluvor
 
Bild ©Pernilla Pettersson
Inga kommentarer: