fredag 8 februari 2013

Elias Palm: Memento mori - Bokomdöme

Memento mori
Av Elias Palm
Ordfront 2013
ISBN 9789170377037, Inbunden, 420 sidor
Jag blir så glad av att kunna konstatera att författaren Elias Palm har tagit stora steg i sin författarutveckling. Hans tredje roman om rättsläkaren Ella Andersson och hennes arbetskamrater sätter redan nu ribban högt för 2013 års utgivning. Författaren är själv rättsläkare och det märks i hans mycket insatta beskrivningar av verksamheten. Men till skillnad från hans två tidigare böcker får inte de mer tekniska avsnitten ta överhanden. Det blir aldrig bra när författaren använder sina detaljkunskaper i allt för stor utsträckning.

Den rättsmedicinska avdelningen får ett paket med bud. Paketet innehåller ett människohuvud! Därifrån rullas flera märkliga historier upp. Vem är offret? Och varför har den makabra försändelsen skickats just dit. Och vem eller vilka har begått ett sådant bestialiskt brott.

Mycket kretsar kring ett kriminellt brödrapar, Bojan och Goran Simic, som styr staden på ett mycket våldsamt sätt. De har specialiserat sig på avhuggna kroppsdelar för att skrämma till lydnad.

Elias Palms intrig är komplicerad, men mycket sinnrikt konstruerad. Han gör anspelningar i boken till Jo Nesbös bok Frälsaren. Jag tror inte det är en tillfällighet. Författaren verkar ha inspirerats mycket av norrmannens historiebyggande. Sämre förebild kan man ha.

Just att jag har läst så många kriminalromaner gör ändå att jag kan klura ut hur det hela hänger ihop. Men det gör inte boken sämre på något sätt. Författaren använder sig av grepp som jag trodde var nästan förbjudna inom kriminalromanskrivandet. Bra! Fortsätt så här Elias!

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: JKFPhoto      

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2