onsdag 6 mars 2013

Carl Fredrik Löf: Onda människor - Bokomdöme

Onda människor
Av Carl Fredrik Löf
Löf Litteratur 2012
ISBN 9789198033809, Inbunden, 607 sidor
Det borde nästan vara straffbart att skriva böcker på över 600 sidor. Det är få författare som klarar av det. Carl Fredrik Löf gör det inte. Intrig och handling i detta debutverk räcker egentligen bara till c:a en tredjedel. Det är förvånansvärt händelsefattigt och gestaltningsfritt.

Bokens titel antyder att här finns det gott om onda människor. Det stämmer. Även de två huvudpersonerna är lätt suspekta. Den ene är notorisk sexköpare hos prostituerade och den andre är något så konstigt som deltids pedofil???

Daniel ertappar sin fru i sängen med en annan man och blir mycket förtvivlad. Han upptäcker onda sidor hos sig själv. Han blir hotad av en okänd man och tar hjälp av en gammal skolkamrat. Samtidigt blir de kvinnor som den andre centralfiguren, Christer, köpt sex av kidnappade. Han försöker på egen hand finna sanningen. Så småningom vävs Daniels och Christers historier ihop.

Det här hade kanske kunnat fungera någorlunda om boken kortats ner och om den märkliga handlingen koncentrerats något. Det är inget fel på berättarglädjen och språket, men intrigen spretar och logiken saknas ibland. Jag hoppas att författaren i sin nästa bok, för jag tror det blir en sådan, inte gapar efter så stort stycke. Han behöver inte slösa bort sin skrivartalang på detta sätt.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3