onsdag 21 augusti 2013

Lars Wilderäng: Midsommargryning - Bokomdöme


Midsommargryning
Av Lars Wilderäng
Massolit Förlag 2013

ISBN 9789187135248, Inbunden, 333 sidor
Lars Wilderängs första bok hette Midvintermörker och handlade i nutid om en rysk invasion av Sverige och då framförallt Gotland. I denna fortsättning har året blivit 2023 och Gotland är ”självständigt” under Rysslands beskydd. Det tidigare kriget benämns mellandagskriget.

På midsommardagens morgon vaknar svenskarna med avbrutna kommunikationer, brölande flyglarm och i TV meddelar ÖB att Ryssland har anfallit igen. Ska landet ställas inför samma problem igen eller är det möjligen en statskupp.

Wilderäng är bra på att skapa krigsaction. Han gräver ner läsaren i skyttegravarna. Vi får vara med. Den förra boken innehöll så mycket tekniska och militära beskrivningar att det ändå stundom blev lite enformigt. Han har tonat ner det lite nu, men han kunde stryka ännu mer av den varan. Vikt, längd och tillverkningsår mm på fartyg, stridsplan och robotar är bara intressant för den mest inbitne.

Jag vet inte om han beskriver nu befintliga stridsmedel eftersom handlingen är förlagd tio år framåt i tiden. Men eftersom jag varken vet eller vill veta har det ingen betydelse. Det som är bra är han blandar den lilla människans upplevelser i stridssituationer med befälens och stridsledningens. Det ger dimensioner åt boken som ökar läsvärdet. Jag skrev i min recension av den förra boken att det var action från första sidan till sista och det är det ånyo, men nu med lite mer krigisk återhållsamhet och med fler dimensioner.

Betyg: 3 tomteluvor 
 Foto: Ulrica Wilderäng

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2