Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 25 februari 2016

Aino Trosell: Varning för vilt - Bokomdöme

Varning för vilt
Av Aino Trosell
Type & Tell 2016
ISBN 9789176831281, Häftad, 331 sidor
Aino Trosell har de senaste åren kommit ut med ett par novellsamlingar som hon har kallat Krimineller. Det hörs naturligtvis på namnet att de har haft ett kriminaltema. När hon nu kommer med sin tredje samling noveller på relativt kort tid är brottsligheten nästan helt utelämnad. Några av novellerna kanske tangerar deckargenren, men till stor del handlar de flesta inslagen om djupa och svallande känslor på olika sätt.

Den första novellen har ändå författarens gamla huvudperson i de senare kriminalromanerna, Siv Dahlin, som centralfigur. Siv hankar sig som vanligt fram som diversearbetare. Nu har hon blivit assistent till en fastighetsmäklare. Men vart hon än åker, vilka hus hon än ska fotografera eller visa, så inträffar det oväntade saker som gör henne ganska omöjlig på jobbet. Men det är som alltid lika trevligt att få träffa henna, veta att hon lever, om än under ganska knappa förhållanden. Siv Dahlin är antagligen den svenska deckarvärldens trevligaste antihjälte.

Boken innehåller tio noveller där stora känslor får flöda. Det handlar om kärlek, skuld och tillkortakommanden. Med Aino Trosells rika prosa är det lätt att fastna i vart och ett av bokens inslag och man blir nästan besviken när novellerna tar slut. Men dess form passar henne utmärkt. Hon verkar ha hur många fantastiska historier som helst att berätta. De flesta av novellerna här har varit publicerad förut på olika sätt. Som ljudböcker, e-böcker och e-noveller.

Aino Trosell skriver alltid om riktiga människor. Människor som kanske inte alltid har båda fötterna på jorden, men de är ändå placerade i vardagens mylla. De känns vanliga, men även vanliga människor har intressanta historier att berätta, och det visar författaren här. Det är många känslor som hon skickligt beskriver och miljöerna är oftast, för att dessa människor ska passa in, landsbygd och sällan städer. Jag måste säga att jag hade mycket stort nöje av att läsa denna bok, så annorlunda mot vad jag vanligtvis konsumerar som den är.

Nu har det inte kommit någon Siv Dahlinroman sedan 2008. Vi är många som längtar.

Betyg: 4 tomteluvor  

Inga kommentarer: