onsdag 17 februari 2016

Buthler & Öhrlund: Motvind - Bokomdöme

Motvind
Av Dan Buthler & Dag Öhrlund
Lind & Co 2016
ISBN 9789174615043, Inbunden, 352 sidor
Författarna är nu inne på den sjunde delen om psykopaten Christopher Silfverbielke. Det har hänt så mycket under de tidigare delarna att boken inkluderar en sammanfattning av de tidigare delarna, en diger sådan på femtio sidor. Det är troligen behövligt för dem som inte följt serien tidigare, även om böckerna mycket väl går att läsa separat.

Vad är det som gör att man fascineras av att läsa om så extremt vidriga personer som Silfverbielke? Att man som läsare tjusas av det perversa och obehagliga. Den förra boken Hämnaren slutade med att han försökte mörda både bokens polishjälte Jacob Colt och sin egen syster och medbrottsling Anna. Anna har nu förstått vilken orm hennes bror är och vill liera sig med Jacob. Deras plan är att försöka ta livet av Christopher. Men han är inte den lättaste att komma åt.

Samtidigt lever psykopaten sitt vanliga liv. Champagne, droger och ett extremt kvinnomissbruk piggar upp honom. Men några orosmoln skymtar. Hans affärer går inte på räls och de många miljonerna som han har på utländska konton är inte så säkra som han har trott. Han följer ändå sin lista på människor som han inte tycker förtjäna att leva, och han bockar av en efter en allteftersom han tar livet av dem på de mest utstuderade sätt. Högst på listan står nu Anna och Jacob och dennes dotter Elin. Jacobs fru och son har redan blivit mördade av Silfverbielke i en tidigare bok.

Den här boken skiljer sig inte nämnvärt från de tidigare. Den skildrar kanske mer än vanligt psykopatens liv, och lite mindre Jacob Colts. Boken har inget specifikt ”fall” som en traditionell kriminalroman. Det är Silfverbielkes liv som för boken framåt, och som läsare vill man ju bara att han ska åka fast och tas bort från samhället.

Christophers drivkrafter är ofta vad han tycker är samhällets förslappning och medborgarnas stupiditet. Han står inte ut med människor som han tycker är dummare än vad han själv är, och det är i princip alla. Men man kan ändå hålla med om en del av den samhällskritik som författarna framför, även om vi ”vanliga” inte tar till sådana drastiska åtgärder som misshandel och mord. Berättartempot är som vanligt högt, det är händelserikt, rappt och precist berättat. Buthler & Öhrlund tillhör landets skickligaste på att snickra ihop en spännande historia.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Knut Koivisto

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7